Professor Svend Brinkmann har modtaget ridderkorset af Dannebrogordenen

Hendes Majestæt Dronning Margrethe har tildelt Svend Brinkmann ridderkorset af Dannebrogordenen. Svend Brinkmann har i sit virke som professor på Aalborg Universitet bidraget til på afgørende vis at sætte det menneskelige vilkår i en moderne verden på dagsordenen.

Last modified: 10.11.2021

Svend Brinkmann har en baggrund i både psykologi og filosofi og har været professor i almenpsykologi og kvalitative metoder på Aalborg Universitet siden 2009. Hans forskning omhandler bl.a. psykologiens filosofi, kvalitativ forskningsmetodologi og kulturpsykologi. Han har i de senere år undersøgt de psykiatriske diagnosers implikationer for individ og samfund og forsker aktuelt i sorgens kultur. Den d. 27. august 2021 modtog Svend Brinkmann ridderkorset af Dannebrogordenen.

- Jeg er både overrasket og stolt over dette skulderklap – og især er det en fornøjelse at se, hvor stolt og glad min mor er blevet, siger Svend Brinkmann om den fornemme anerkendelse.

Forsker i kvalitative forskningsmetoder og betydningen af psykiatriske diagnoser

Svend Brinkmann er en internationalt førende forsker inden for udviklingen af kvalitative forskningsmetoder. Som forfatter og medforfatter til toneangivende værker om kvalitativ forskning samt som leder af Center for Kvalitative Studier på Aalborg Universitet har Brinkmann igennem hele sin karriere bidraget afgørende til videnskabeliggørelsen af samtalen som erkendelsesform.

Svend Brinkmann har de sidste år stået i spidsen for to store forskningsprojekter, nemlig Diagnosekultur og Sorgens kultur, der på hver sin måde har undersøgt, hvordan menneskers erfaring af lidelse er ændret i takt med udbredelsen af psykiatriske diagnoser. Denne forskning har ført til væsentlige samfundsmæssige diskussioner om illegitim sygeliggørelse, hvor Svend Brinkmann i dag er internationalt førende. Adskillige aktører fra ministerier og kommuner til fagforeninger og Etisk Råd har taget Brinkmanns forskning på området op, og han er derfor også ofte keynote speaker i ind- og udland.

Eminent formidler

Brinkmann har på en helt unik facon formået at formidle sin forskning bredt i dagsordensættende bøger som fx Stå fast og Gå glip, der er udgivet på 20 forskellige sprog. Det har gjort ham til en betydende offentlig intellektuel, bl.a. med et ugentligt radioprogram på DR’s P1, Brinkmanns briks, om mennesker og samfund. Svend Brinkmann er således ikke alene i sin forskning, men også i sin meget engagerede formidling af forskning og afgørende samfundsmæssige problemstillinger, en eminent kommunikatør og debattør. I forlængelse heraf har han modtaget adskillige priser, herunder Rosenkjærprisen (2015), Gyldendals formidlingspris (2015) og Karin Michaëlis Pris (2017), ligesom han er kåret til Årets mest indflydelsesrige intellektuelle af Weekendavisen (2016) og Årets meningsdanner af Politiken (2017). I 2020 modtog Brinkmann Søren Gyldendal-prisen for bedste "non-fiktion".

Svend Brinkmann har siden 2002 været en bemærkelsesværdig produktiv og velpublicerende forsker med mere end 40 bøger, over 100 videnskabelige artikler på engelsk og mere end 120 videnskabelige artikler på dansk.

Ti udvalgte publikationer

• Grief: The Price of Love. Cambridge: Polity. (2020)
  • Hvad er et menneske? En filosofisk dannelsesrejse. København: Gyldendal. (2019)
  • Persons and their Minds: Towards an Integrative Theory of the Mediated Mind. London: Routledge. (2018)