David Budtz Pedersen bidrager til forskningsbaserede beslutningsprocesser i EU

David Budtz Pedersen bidrager til forskningsbaserede beslutningsprocesser i EU

Tillid mellem beslutningstagere og det videnskabelige samfund er afgørende, sagde David Budtz Pedersen på et seminar om uafhængighed i videnskabelig rådgivning, arrangeret af Europa-kommissionen. Her talte han også for at udarbejde retningslinjer for, hvordan man som forsker skal gebærde sig, når man kommer med input til politiske beslutninger.

Last modified: 27.09.2021

Den 9. september 2021 afholdt Europa-Kommissionen i samarbejde med International Network of Government Science Advice (INGSA) seminaret “Independence of Science Advice”.  Prof. David Budtz Pedersen var inviteret til at reflektere over, hvordan forskere kan bidrage til policy-beslutninger og samtidig bevare deres uafhængighed og integritet. Seminaret var åbent for forskere, beslutningstagere, politikere og vidensformidlere. 
 
På seminaret sagde David Budtz Pedersen:
- At skabe et miljø af tillid mellem beslutningstagere og det videnskabelige samfund er afgørende for at bygge bro mellem behovet for gennemsigtighed og fortrolighed. Tillid fremmes og skabes af åbenhed, gennemsigtighed og ansvar, hvilke er selve grundprincipperne for videnskabelig rådgivning.
 
David Budtz Pedersen forslog også at man udarbejder retningslinjer for, hvordan man som forsker skal gebærde sig, når man kommer med input til politiske beslutninger. I sidste ende handler det om at kende grænserne - videnskaben skal informere, men ikke skabe politik.

Yderligere information

En rapport fra seminaret er offentliggjort: Exploring how to improve the science-policy interface
Læs mere på EU Kommissionens hjemmeside: Independence in Science Advice - JRC/COST satellite session at INGSA2021

Kontakt

David Budtz Pedersen, e-mail: davidp@hum.aau.dk